-
Takbelegg expand_more
-
Tunneler og gruver expand_more
-
Tekniske tekstiler expand_more
- Andre produktgrupper
-
Kunnskapsbank expand_more
-
Tjenester expand_more
I en bransje der hjelmer oftest bæres av menn, skiller to kvinner seg ut – bokstavelig talt, på taket. Å jobbe som taktekker krever styrke, presisjon og utholdenhet, men også et skarpt blikk for detaljer og evne til å løse problemer.
Kvinner utgjør i gjennomsnitt bare 8,69 % av arbeidsstyrken i bygg- og anleggsbransjen globalt, noe som viser en betydelig underrepresentasjon (les mer). I tillegg viser forskning fra Sintef (2018) at en mer kjønnsbalansert arbeidsplass kan bidra til færre konflikter og et bedre arbeidsmiljø totalt sett.
For Ann-Helen var det en venn som introduserte henne til bransjen. Hun startet som hjelpearbeider i 2019 og trivdes raskt i rollen. I 2023 tok hun fagbrev, og har siden klatret i karrierestigen – først som serviceleder og nylig som prosjektleder med ansvar for flere store prosjekter.
"Jeg vokste opp på gård og har alltid likt fysisk arbeid og det å være ute. Som taktekker elsker jeg å se resultatene av det jeg har gjort hver dag. Det skjer alltid noe nytt, og det gir en følelse av forandring." forteller Ann-Helen.
«Hver dag gir meg mestringsfølelse – spesielt når jeg har stått i dårlig vær!»
Annika hadde allerede en fot innenfor byggebransjen da hun ble introdusert for Protan Entreprenør og taktekkerfaget gjennom ektemannen. Nå har hun jobbet som taktekker i nesten tre år.
"Jeg liker at hvert prosjekt er forskjellig. Jeg får reise rundt i Nord-Norge og oppleve mange fantastiske steder. Hvert sted er unikt, og jeg elsker at jeg blir sterkere for hver dag." sier Annika.
Byggeplassmiljøet kan være tøft for mange. Likevel føler både Annika og Ann-Helen seg inkludert og godt ivaretatt – både i Protan Entreprenør og ute på prosjektene de har jobbet på.
«Jeg opplever ofte at menn blir overrasket over å se en kvinne på byggeplass, men de venner seg fort til det, og da føles det helt naturlig»
Ann-Helen trives med å jobbe med menn og har aldri hatt noen problemer med det. Hun føler seg som en del av teamet og mener det er lett å komme overens med kollegaene.
En vanlig myte er at taktekking er for fysisk krevende for kvinner, men både Annika og Ann-Helen er løsningsorienterte.
"Ja, det er tungt arbeid, spesielt når man er liten som meg – det kan være frustrerende noen ganger. Men, jeg ber om hjelp når jeg trenger det, og det finnes mange måter å bidra på. Du kan isolere, sveise eller rydde, mens andre tar seg av de tyngste løftene. Det er alltid noe å gjøre, og ingen grunn til å føle seg utenfor." sier Annika.
Men, ikke alle ønsker hjelp fra gutta. Ann-Helen foretrekker å være selvstendig og bli behandlet på lik linje med sine mannlige kolleger.
"Noen ganger får jeg ekstra hjelp, som å få løftet ting eller at noen åpner dører. Det kan være litt irriterende, fordi jeg heller vil bli behandlet som alle andre. Samtidig har jeg lært at samarbeid er viktig, og at det å be om hjelp ikke er et svakhetstegn – tvert imot!"
Ann-Helen og Annika har en tydelig oppfordring til andre kvinner som vurderer en karriere i byggebransjen:
"Du må bare prøve! Tør å ta plass og vis initiativ!"
Hos Protan Entreprenør blir du møtt med respekt – uansett hvem du er – og vi oppmuntrer deg til å være deg selv. Vi tror at mangfold i tanker, perspektiver og erfaringer er nøkkelen til å skape innovative løsninger og drive oss fremover. Når du jobber hos oss, blir du en del av noe større.
Er du klar for å utfordre deg selv og vokse med oss?
Utforsk våre ledige stillinger og bli en del av Protan Entreprenør-teamet i dag!